Att tänka på

Om man vill börja äta veganskt eller vegetariskt, så är det inte alls så svårt som man kan tro. I dagens samhälle växer den ”gröna livsstilen” mer och mer och allt fler vågar prova eller övergår helt till vego. Man får själv bestämma vilken takt som passar en. Att gå från köttätare till helt veganskt på en gång kan kännas överväldigande för vissa. Ta i så fall en bit i taget. Börja byta ut skinkan på smörgåsen mot ost, prova att äta helt vegetariskt en dag i veckan och öka sedan antalet dagar. Testa att göra om gamla favoritrecept, och byt ut köttet mot någon vegetarisk köttersättning.

Om man funderar på att äta vegetariskt eller veganskt har man säkert också funderat på hur man ska få i sig alla nödvändiga vitaminer, mineraler och framför allt proteiner. Om man äter en varierad och näringsrik vegetarisk kost så är det enkelt att hålla sig frisk. Det som man kan tänka lite extra på som vegetarian är att det kan vara svårt att få i sig protein, kalcium, omega-3, järn och B12.

  • Protein hittar man gott om i bönor, linser, ärtor och jordnötter. I dessa råvaror finns även järn och kalcium. Sojaprodukter är en annan bra proteinkälla. Sojaprodukter finns i olika varianter som bland annat korv, bitar och som färs. Om man äter mejeriprodukter så får man bra tillskott av protein och kalcium.

  • Järn och zink hittar man i frön, baljväxter, nötter, bladgrönsaker och torkade frukter. Det finns också fullkornsbröd eller andra fullkornsprodukter är berikade med järn och zink.

  • Vitamin B12 finns i ägg och mejeriprodukter. Om man inte äter mejeriprodukter kan man få i sig B12 genom spannmålsprodukter.

  • Vitamin D finns i bland annat mejeriprodukter och i olika fetter.

  • Omega-3 finns det gott om i olika nötter så som valnötter, mandlar, och hasselnötter men även i raps- och linfröoljor.

Om man äter en varierad kost så ska det inte vara svårt att få i sig alla nödvändiga ämnen, men om man vill vara helt säker så finns det många kosttillskott speciellt utvecklade för vegetarianer. De kan man köpa i hälsokostbutiker eller apotek.