Vegetariska alternativ

Om du är nybörjare på vegansk mat och matlagning kan det kännas svårt att komma igång. Många icke-vegetariska recept kan enkelt göras veganska eller vegetariska genom att byta ut köttet mot någon slags köttersättning. I recept med färs kan man till exempel välja sojafärs eller quornfärs. I grytor och liknande kan man välja sojakött i bitar eller tofu. Att vara vegan/vegetarian är lättare än någonsin! Med mycket nya produkter och spännande ersättningar kan det vara svårt att välja, det finns mycket intressanta produkter, här nedan listar vi några olika veganska och vegetariska alternativ:

Seitan

Seitan kommer ursprungligen från Kina. Det är en glutenbaserad vegetarisk produkt som skapas genom att man rensar bort all stärkelse från en vetemjölsdeg. Kvar blir då en produkt med konsistens ungefär som kött. Man kan marinera seitan för att få mer smak.

Quorn

Quorn finns i många olika former och varianter. Quorn är dock alltid gjort på svampprotein (mykoprotein) och har en liknande konsistens och utseende som kött. Quornprodukter hålls samman av en liten del äggvita, därför är quorn ovo-vegetariskt. Det innehåller en hög andel protein och fibrer, men mindre mättade fetter än kött.

Tofu

Tofu är gjort på sojabönor och har en färskostliknande konsistens. Den finns i olika hårdhetsgrader, silkestofu som är den mjukare varianten, och bomullstofu som är aningens hårdare. Naturell tofu har en neutral smak och går bra att marinera. Vanliga användningsområden för tofu är till exempel i wok eller sallader.

Tempeh

Tempeh framställs genom sojabönor som jäser tillsammans med en svampkultur. I jäsningsprocessen binds allt samman till en vit kaka. Smaken på tempeh är lite syrlig men främst nötig. Konsistensen är relativt fast och liknar kött mer än till exempel tofu som är mjukare. Tempeh har också ett högre proteininnehåll än tofu och innehåller nyttiga kostfibrer, mineraler och vitaminer. Det går att göra egen tempeh, men för nybörjare rekommenderar vi att köpa. Du hittar ofta tempeh i asiatiska butiker.

Sojaprodukter

Det finns flera olika varumärken som säljer sojaprodukter som liknar olika köttprodukter, så som korv, färs, burgare och filéer. De största matvarukedjorna har ofta till och med ett eget sortiment. Ica har ett stort utbud av sojafärs, sojaburgare med mera, Anamma och Hälsans kök säljer också olika sojaprodukter. Gå till din närmsta affär och kolla igenom utbudet, saknar du något så kan man alltid fråga om butiken kan tänkas ta in det i sitt sortiment.

Andra vegetariska produkter

Det finns även produkter som är gjorda helt på vegetabilier. Grönsaksbiffar och falafel brukar man kunna hitta i frysdisken.

Sojamjölk, havregrädde etc.

De flesta mejeriprodukter går att byta ut mot liknande veganska alternativ. Det finns olika varianter, vanligast är de som är gjorda på soja, havre eller nötter. Alpro och Oatly är några varumärken som säljer mjölkfria produkter. Många av produkterna är också berikade med kalcium och vitaminer, vilket gör det lättare att få i sig allt det kroppen behöver. En annan fördel är att hållbarheten är mycket längre än för mjölkprodukter.